T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
GİRESUN / BULANCAK - İcilli Ortaokulu

İLÇEMİZ BULANCAK

 

BULANCAK

TURİZM

       

İlçeye bir yılda 40 bin yerli ve yabancı turist gelmektedir. Bu sayının büyük çoğunluğunu yerli turistler oluşturmaktadır. Turist akımı yaz aylarında yoğunlaşmaktadır. Doğal güzelliklerle bezenmiş. Bulancak ilçesi, Karadeniz kıyı boyunun en uzun iskelesine (261 Metre) sahiptir. Karadeniz sahil yolu mevcut iskelenin yarıya yakın bir kısmını yol sahası içine almıştır. Yine Karadeniz kıyılarının sahile en yakın olan Dikmen Tepesi üzerinde karakteristik, küçük krater gölü bulunmaktadır. Son yıllarda yayla turizmi, gelişmeye başlamıştır. Karagöl, Bektaş, Bicik, Paşa Konağı günübirlik turizm ve dinlenme alanlarıdır. Bektaş´ta (1990 mt) hizmete giren Karagöl Otel, Bicik, Çamalan ve Ambardağında Orman işletmesinin tesisleri konaklama hizmetleri vermektedir.

       Geleneksel konukseverlik anlayışıyla turistlere sıcak davranışlar her zaman görülmektedir, ilçenin batı ve doğu kıyısı sığ denizli ince kumlu doğal plaj oluşumları ile içiçedir. Incüvez, Yassıtaş, Pazarsuyu, Plajlarını, Karaburun, Mektepyanı, Burunucu, Küçüklü ve Yal ı köy plajları bütünler. Denizsuyu sıcaklığı ortalama 25, tuzluluk derecesi %16´dir. Bulancakta avlanma olanaktan, av turizmi oluşumunu destekleyecek niteliktedir. Çulluk, Yabanördeği, Bıldırcın, Karatavuk, Tavşan, Yabankeçisi, ayı, yabandomuzu, tilki gibi hayvanlar avlanmaktadır. Amatörce avcılık yapanlar çoktur. Bulancak Avcılar Demeği bilinçli avcılığın önderliğini yapmaktadır.

ULAŞIM VE HABERLEŞME

        Bulancak, Giresun´a 15, Piraziz´e 10 ve Kovanlık´a 32 km. lik yer yer bozuk asfalt Devlet yolu ile bağlıdır.
1940´lı yılların sonuna kadar önemli bir ´yol açım´ çalışması yapılmamıştır. Köy yojlarınm yapımında yöre insanının fiziksel ve maddi katkılarının payı büyüktür. ilçenin tüm köylerinin yolu bulunmaktadır. Arazinin engebeli oluşu, yağışların etkisi, yollara dökülen stabilize malzemeyi kısa sürede etkilemektedir. Köy yollarının uzunluğu 400 km´dir. Bu yolların 318 km´si stabilize, geri kalanı toprak yoldur. Bulancak´ta İlk açılan grup köy yolu Bulancak- Bozat ve Bulancak-lcilli yollarıdır. Kovanlık´tan Tandır, Derecikalan, Aydınlar, Ahurlu, Döngeri, Bayındır ve Tokmadin Köyyolları orman yoludur. Bektaş yaylası, Paşakonağı ve Bicik Orman merkezlerine giden yollarda. Orman işletmesince getirilmeye çalışılmaktadır. Kovanlık´tan Tandır, Derecikalan, Aydınlar, Tokmadin, Bayındır ve Ahurlu köylerine Pazarsuyu Deresine takiben o yükseltide, kar tutmayan orman yolunun büyük bölümü tamamlanmış, bu yıl içinde hizmete girmesi beklenmektedir.

        İlçemizde Şehirlerarası ulaşım sağlayan ve düzenli seferler yapan Fındıkkale ve Sema Turizm Şirketleri´nin yanı sıra ilçemiz Otogarında yazıhanesi bulunan Ulusoy, Süzer, Kamberoğlu ve Metro Turizm Şirketjeri mevcuttur. Bu şirketler her gün sabah ve akşam düzenli seferler düzenlenmektedirler. ilçemizde deniz yolu ile taşımacılık yapılır ve ulaşım olanakları mevcut değildir. Bulancak iskelesi Karadeniz´in en uzun iskelesidir. (261 mt.) jskeleden 1500 ton kapasiteli gemiler yUkleme ve boşaltma yapabilmektedir. Bulancak ilçesinde havayolu ile ulaşım yoktur. En yakın hava alanı Trabzon ve Samsun´dur. ilçemizde 5 adet motorlu taşıyıcılar kooperatifi mevcuttur.

         Bulancak´ta 1 PTT merkez müdürlüğü 1 Şube, 1 PTT acentalığı bulunmaktadır, ilçe merkezindeki santralin kapasitesi 11384, Küçüklü 649, Erdoğan 712, Icilli 745, inece 512, Sanayi 944, Hisarkaya 240, Büyükada 640, Kovanlık 728, Aydınlar 304, Ataköy 500, Bayındır 256, Damudere 500 olmak üzere ilçedeki santrallerin kapasitesi 17.908 olup 1999 yılında 800 kişi daha telefon sırası beklemektedir. Abone nezdinde evlerinde otomatik telefon bulunan köy sayısı 57´dir. Bulancak ve Piraziz´de ulusal ve yöresel TV ve Radyo yayınları kurulan anten ve çanak antenler ile izlenmekte ve dinlenmektedir.

             TARİHİ

         Bölgenin bilinen tarihi Hititlere kadar inmektedir. M.Ö.l400-l200 yıllarında bölge Hititlerin yönetiminde iken,Trabzon-Erzurum-Giresun yörelerine Azzi ülkesi denilmekte idi. Bu yöreler, M.Ö.l200 yıllarından sonra Deniz kavimleri göçü sırasında Muşkililer, Tibarenler, Tabaların eline geçti. Hitit Devletinin yıkılmasından sonra bölge Frigya Krallığının yönetimine girmiştir. Doğudan gelen İskit ile Kimerler tarafından Frigler yıkılınca, bölge M.Ö. 7.Yy.larda İskit ve Kimmer akınları kesilince Ege bölgesinde hüküm süren, ticaret yapan ve Koloni şehirler kuran Miletosluların Sinop, Samsun, Ordu Koloni şehri olarak ve Keresus adı ile kurulmuştur. Giresun M.Ö. 4.Yüzyıllarda Pers Devletinin yönetimine girmiş. M.Ö.3.Yüzyılda bir süre Kapadokya Krallığının yönetiminde kalmış,daha sonra Makedonyalıların iradesine geçmiştir. M.Ö. 2. ve I.Yüzyıllarda bölgeye Pontuslular hakim oldu. 

         M.Ö. 6l.inci yılda Pontus Kralı Midridates Roma Komutanı Luculus´a yenilince, şehir ve yöre yönetimi Roma yönetimine girmiştir.

         M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu ikiye ayrılınca, Bulancak Doğu Roma İmparatorluğunun yönetimine girmiştir. M.S.11.Yüzyılda Doğu Roma Devletinin Başkenti İstanbul, Haçlılar tarafından istila edilince,İmparator Kommenus´un çocukları Trabzon´a gelerek M.S. l204 yılında Trabzon Başkent olmak üzere Trabzon Rum Devletini kurdular. Bulancak’ta bu devletin sınırları içinde kald

         M.S. 26 Ağustos 1071´de Malazgirt Meydan Savaşı´ndan sonra Anadolu’nun fethine başlayan, akın akın Anadolu´ya gelen Selçuklu Türkleri Karadeniz sahillerini de Türk hakimiyeti altına almıştır. Haçlı Seferleri sırasında Anadolu Selçuklu Devleti´nin zayıflaması sonunda sahil şeridi Türklerin elinden çıkmış, M.S.l204 yılında kurulan Trabzon Pontus Devletinin eline geçmiştir. M.S. l277 yılında Oğuzların bir kolu olan ve Anadolu´ya gelen Çepni Türkleri, önce Sinop´u aldı. Bu sırada Anadolu´da Moğol baskısı da zayıflıyordu. Daha sonra bütün Canik Bölgesine hakim olmaya başladılar.

          İşte Giresun ve çevresinin Türkleşmesini sağlayan Çepni Türk Beylerinden olan ve Ordu-Giresun yöresinde Beylik kuran Bayram Bey´den sonra yerine Hacı Emir Bey geçmiş, Hacı Emir Bey´de Trabzon Pontus Kralı ile l358 yıllarında savaşmış, Bulancak Hacı Emir Bey´in oğlu Süleyman Bey zamanında l397 yılında Türklerin eline geçmiştir.

          Bölgenin Hükümdarı olan Kadı Burhanettin bu haberi davullar çalarak kutlamış, Süleyman Bey´e katılmak için elçiler göndermiştir. Böylece Trabzon Rum Devletinin toprakları Trabzon ve çevresi olarak kalmıştır. Fetihle birlikte bölgeye Çepni, Döğer, Eymir, Karkın, Ala-Yurtlu, Bayındır, İğdir gibi Oğuz Boyları gelip yerleşmişlerdir. Fetihten 60-65 yıl sonra yapılan tahrirde Bulancak İlçesinin adı KEPSİL, 187l´lerde AKKÖY, l928´lerde de BULANCAK adını almıştır. l455 ´de bir Naiplik , yani Kadı Naibi’nin yargı alanına giren idari bir ünite olan Kepsil, l455 tahririne göre Mustafa Kethüda, Şemsettin Kethüda ve Çakır oğlu Pir Kadem Kethüda’nın Yurdu´dur. Ancak Giresun–Tirebolu gibi şehir merkezlerinde nüfusun çoğunluğu ve Ticaret Rum ve Ermenilerin elinde bulunuyordu.

         Hacı Emir Beyliğinde II.Murat döneminde Osmanlı yönetimine girmiş, 146l yılında Fatih Sultan Mehmet döneminde Trabzon´un alınmasıyla Karadeniz bölgesi böylece kesin Türk hakimiyetine girmiştir.Türk Yurdu olmuştur. Bulancak İlçesi, AKKÖY adı ile Giresun´a bağlı iken l887 yılında Belediye kurulmuş, l934 yılında da İlçe olmuştur.

            SAĞLIK

        İlçe merkezinde 2 sağlık ocağında 5 doktor, 100 yataklı Devlet Hastanesinde 10 uzman doktor, 8 pratisyen doktor, Kovanlık Sağlık Ocağında 1’er doktor bulunmaktadır. Verem Savaş Dispanseri, İcilli Sağlık Ocağı ve Büyükada Sağlık Ocağında doktor bulunmamaktadır. Ayrıca Devlet Hastanesinde 2, Merkez Sağlık Ocağında 1 ve Kovanlık Sağlık Ocağında 1 ambulans vardır.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.12.2012 - Güncelleme: 28.04.2024 19:48 - Görüntülenme: 1294
  Beğen | 0  kişi beğendi